Vækstlys er den betegnelse man bruger om hps og mh

Denne artikel skal omhandle to typer af vækstlys, HPS og MH. Men inden da vil jeg kort bevæge mig ind på over emnet ”vækstlys”. Vækstlys eller plantelys om man vil, er en kunstig lyskilde. Generelt sagt så er det et elektrisk lys, der er designet til at stimulere plantevæksten ved at udstråle et lyst spektrum, som er egnet til fotosyntese. Vækstlys bruges til steder, hvor der ikke kommer noget naturligt forekommende lys, eller hvor der kræves supplerende lys. For eksempel i vintermånederne, hvor de tilgængelige timer dagslys kan være utilstrækkelige til den ønskede plantevækst. Her bruges vækstlys til at forlænge tiden hvor planterne modtager lys. Vækstlys bruges i gartneri, indendørs havearbejde, planteforplantning og fødevareproduktion, herunder indendørs Hydroponics og vandplanter. Selv om de fleste former for vækstlys bruges på industrielt niveau, kan de også bruges i husholdninger og i hobby grows.

Vækstlys i mange varianter

Vækstlys give et ly spektrum som ligner solens lys mest muligt, eller er mere skræddersyet til de planter, der dyrkes. Udendørsforholdene efterlignes med varierende farver og temperaturer fra vækstlyset, og varierer lumenudgangen (intensiteten) af lamperne. 

Reflektorer har en vigtig rolle, og bør derfor nævnes når der tales om vækstlys. De bruges nemlig til at maksimere lys effektiviteten af din pærer, og spreder lyset ud over dine planter. Planter eller lys flyttes så tæt sammen som muligt, så dine planter får en lige fordeling af lyset. Dog må lyset ikke hænge så tæt på dine planter at det skader dem frem for at berige dem. En lysskade, eller rettere en varme skade fra lyset kan forårsage brændte spidser på dine planter, og i værste tilfælde kan en sådan skade sørge for at hele din høst går i vasken – derfor vær opmærksom på dette. 

Når vi taler om vækstlys er er flere forskellige typer af lys – i denne artikel vil jeg dog kun komme ind på HID lys, som råder over HPS og MH. 

En række af pære kan bruges som vækstlys, såsom glødelamper, høj intensitet afladning lamper (HID). I dag er det mest anvendte lys til professionelt brug HID’er, særligt HPS. Indendørs blomster- og grøntsagsproducenter bruger typisk højtryksnatrium (HPS) og metalhalogenid (MH) HID-lys. Metalhalogenlys bruges regelmæssigt til den vegetative fase af plantevæksten, da de udsender større mængder blå og ultraviolet stråling. Blå spektrum lys kan udløse et større vegetativt respons i planter.  Højtryksnatriumlys anvendes også som en enkelt lyskilde gennem de vegetative og reproduktive faser. De kan også bruges som et ændringsforslag til fuldspektret belysning i reproduktionsfasen. Rødt spektrum lys kan udløse et større blomstringsrespons i planter. Hvis der anvendes højtryksnatriumlys til den vegetative fase, vokser planterne lidt hurtigere, men kan have tendens til at stække længere overordnede.

I de senere år er LED-teknologi blevet introduceret i vækstlys kæden og er blevet en del markedet i dag, og har dermed taget sin plads på hylderne. Men det er en hel anden historie som jeg vil gemme til en anden artikel. Jeg håber at dette gav mening, og en bedre forståelse for HPS og MH-lys. 


Afslutningsvis, For kort at opridse hvad vækstlys er, så betegnes det kort og godt som kunstig plantebelysning, i form af enten HPS eller MH pærer. 

Måske står du også og mangler plantekasser? Læs mere her!